Taborjenje v Umagu

Čeprav smo se pravkar vrnili z zimovanja, smo vodniki z mislimi že na glavni taborniški akciji, ki se jo vsako leto najbolj veselimo. Če si želiš preživeti poletne počitnice na prostem v najboljši taborniški družbi, se ob tem noro zabavati in ustvarjati najlepše spomine, te vabimo, da se nam od 13. do 23. julija pridružiš na letošnjem taborjenju v Umagu! Vabljeni ste vsi osnovnošolci. Več nas bo, bolj bo zabavno 🙂

Občni zbor

V petek, 24. 2. 2023, se bo v taborniških prostorih Na vasi odvijal redni občni zbor Društva tabornikov rod kranjskega jegliča Sp. Idrija s pričetkom ob 19. uri.

Dnevni red občnega zbora:
1) Otvoritev občnega zbora
2) Izvolitev vodstva občnega zbora in potrditev dnevnega reda
3) Razrešitev dosedanje načelnice rodu in izvolitev novega načelnika
5) Pregled poročila delovanja rodu za šolsko leto 2021/22
6) Pregled letnega plana za šolski leti 2022/23 in 2023/2024
7) Razno


Udeležba na občnem zboru, sodelovanje pri obravnavanju in sprejemanju sklepov in stališč rodu ter sodelovanje na volitvah občnega zbora so pravice vseh članov rodu. Mladoletne člane do dopolnjenega 15. leta starosti pri upravljanju društva (udeležbi na občnem zboru) zastopa zakoniti zastopnik. Občni zbor je sklepčen, če se ga udeleži več kot polovica članov. Če občni zbor ni sklepčen ob napovedani uri, se njegov sklic prestavi za 15 minut. Po preteku 15 minut je občni zbor sklepčen, če je navzočih vsaj ena petina vseh članov.


Upamo, da se vidimo v čim večjem številu!

David Bizjak
starešina

Zimovanje Gorenja Trebuša 2023

V novo leto smo že veselo zakorakali in še čisto malo nas loči od naše naslednje dogodivščine – ZIMOVANJA! Če se nam želiš pridružiti, lahko vse o letošnjem zimovanju prebereš na letaku.

Izpolni prijavnico, ki je priložena spodaj, in jo oddaj vodniku na petkovem sestanku ali pa jo skenirano pošlji na naš elektronski naslov tabornikrkj@gmail.com najkasneje do 27. 1.

Prvo srečanje

Prvo taborniško srečanje bo letos v petek, 30. 9. 2022. Potekalo bo po naslednjem razporedu:

  • 1. in 2. razred ob 17.00
  • 3. in 4. razred ob 16.00
  • 5. razred: ob 17.00
  • 6. in 7. razred: ob 18.00
  • 8. in 9. razred: ob 18.00

Zbrali se bomo pred staro OŠ na vasi. Prosimo, da na prvi sestanek starši pridete skupaj z otroci, saj se boste lahko takrat z vodniki dogovorili, če vam navedeni termini slučajno ne ustrezajo zaradi drugih obveznosti. Sicer pa bodo zgoraj napisani termini najverjetneje ostali do konca šolskega leta, saj so prilagojeni obveznostim naših vodnikov (šola, faks, služba).

Se vidimo!

Načelnik Jernej

Taborniki vabimo k vpisu

Taborniki vabimo k vpisu vse učence od 1. do 9. razreda osnovne šole. Se nam želiš pridružiti? Potem natisni, izpolni in oddaj prijavnico. Prijavnico nam lahko oddaš v soboto, 3. septembra, na praznovanju 60. letnice, preko elektronske pošte na naslov tabornikrkj@gmail.com ali preko navadne pošte na naslov Šolska ulica 11, 5281 Spodnja Idrija. Prvi sestanki bodo v petek, 30. 9., po razporedu, ki bo objavljen na spletni strani.

Če še ne veš, zakaj postati tabornik, si lahko prebereš nekaj razlogov, ki so jih povedali naši člani.

60 let tabornikov v Spodnji Idriji

Letos mineva 60 let od kar je bil 14. septembra 1962 ustanovljen Odred kranjskega jegliča Spodnja Idrija. Skozi vsa ta leta smo iz generacije v generacijo predajali taborniške vrednote in ljubezen do narave. Skupaj smo spisali številne zgodbe, ki nam bodo za vedno ostale v srcu kot najlepši spomini iz naše mladosti. In te zgodbe bomo pisali še naprej.

Vabimo vas, da se nam pridružite na praznovanju 60. obletnice delovanja našega društva. Že od 29. 8. do 2. 9. bo v prostorih telovadnice na stari osnovni šoli potekala fotografska razstava o zgodovini našega društva. Razstavo si lahko ogledate vsak dan med 16.00 in 20.00. Glavni dogodek bo potekal 3. septembra na trgu in v športnem parku v Spodnji Idriji. Od 9.00 dalje se bomo trudili pričarati taborniško vzdušje na različnih ustvarjalnih ter športnih aktivnostih, ki smo jih pripravili za krajane vseh starosti. Tisti najbolj zagnani, ki se boste preizkusili v vseh pripravljenih aktivnostih, si boste z malo sreče na koncu prislužili praktične nagrade.

Praznovanje se bo sklenilo ob 19.00 s slavnostno prireditvijo, prižigom ognja in nastopom skupine Duo Jaje.

Upamo, da se vidimo v čim večjem številu, do takrat pa lep taborniški pozdrav!

Sestanek za starše pred taborjenjem

Tudi letos bomo organizirali sestanek za starše pred taborjenjem. Ta bo v petek 10. junija ob 18. uri v prostorih krajevne skupnosti v stari šoli Na vas.

Predstavili vam bomo program taborjenja, taborni prostor in plažo ter podali informacije o prevozu in možnostih plačila. Odgovorili bomo tudi na vsa vaša vprašanja. Vabljeni ste vsi starši, ki ste še v dvomih glede prijave otroka, in tudi vsi, ki ste svojega otroka na taborjenje že prijavili. 

Se vidimo!

Načelnica Ana in starešina David

Taborjenje Umag 2022

Si želiš preživeti 11 poletnih dni, polnih smeha in zabave? Potem te vabimo, da se nam med 11. in 21. julijem pridružiš na taborjenju. Zate imamo veselo novico – letos se po dveh letih ponovno vračamo v naš dragi kamp Smjeli v Umagu!

To pa še ni vse, tabor se bo namreč spremenil v raketo in nas popeljal na nepozabno dogodivščino v vesolje! Sliši se super, kajne? Mi že komaj čakamo! 😊 Spodaj lahko poiščeš vabilo in prijavnico.

Taborjenje predstavlja odlično priložnost za aktivno preživljanje poletnih počitnic v družbi prijateljev in v stiku z naravo. Ponuja odklop od računalniških ekranov, telefonov, tablic in televizorja. Na taborjenju lahko otroci preizkusite znanje, ki ste ga pridobili med letom na vodovih sestankih, krepite samostojnost, samozavest, ekipni duh, predvsem pa preživite enajst nepozabnih dni.

Dan se v našem taboru začne ob 7.00. Takrat se oglasi budnica, za katero je odgovoren dežurni vodnik. Ta mora vstati že eno uro prej, ko s svojim delom zaključi zadnja straža, saj mora biti v taboru vedno nekdo buden.  Ko vstanemo, nas najprej čaka jutranja telovadba. Potem je čas za zajtrk, umivanje zob in pospravljanje šotorov. Te vsak dan vodniki ocenjujemo, zato da je vedno red v taboru. Ob 9.00 se začne gozdna šola, kjer osvajamo novo znanje, veščine in spretnosti. Po gozdni šoli imamo kosilo, nato pa počitek oziroma čas za samostojno igro do 15.00. Takrat se začnejo športne igre, kjer skupine tekmujejo med seboj, ko sončni žarki niso več tako močni, se odpravimo na plažo, ki je le nekaj minut stran od tabora.  Po vrnitvi s plaže nas pričaka večerja, ko se stemni pa se začne večerni program, ki poskrbi za obilico smeha in zabave. Program se zaključi ob 22.00, ko gremo spat.  Budna ostane samo straža, ki čuva zastavo in tabor, dokler se ponovno ne zbudi dežurni vodnik. Tako poteka življenje v taboru vsak dan, vmes pa si ga popestrimo še s taborniškimi krsti, kjer člani dobijo nove rutke, taborniškimi porokami in izletom v Umag.

Čeprav taborjenje organiziramo taborniki, se ga lahko udeležijo čisto vsi otroci. Potrebno ni nobeno predznanje, niti kakšna posebna oprema, razen seveda kopalk. Veseli bomo vsakogar, ki se nam bo pridružil.

Zbiranje materialnih dobrin za Ukrajince

Že dva meseca smo priča novicam o vojnem terorju v Ukrajini. Ker se taborniki tako z načeli kot z dejanji zavzemamo za mir, pravičnost in človekove pravice – predvsem na območjih nastajajočih konfliktov – smo se odzvali na klic na pomoč naše sestrske organizacije v Ukrajini (National Organization of the Scouts of Ukraine). Za prebroditev krizne situacije potrebujejo pomoč v obliki materialnih dobrin. Pripravili so seznam, kaj zbirajo in ker nihče ne ve, koliko časa se bo vojna še nadaljevala, zagotovo pa bo potrebna pomoč tudi po zaključku vojne, je poseben poudarek na toplih oblačilih, ki bodo ljudem pomagala prebroditi prihajajočo jesen in zimo.

Naprošamo vas, da zbirate izključno še uporaben, nepoškodovan material, ki ga lahko pomoči potrebni tudi takoj uporabijo. Pri zdravilih je pomembno, da še ni potekel rok uporabe, zaželena je tudi originalna embalaža. Od oblačil zbiramo še posebej tista, ki bodo ljudem prav prišla v mrzlem obdobju leta. Prosimo, da pred oddajo oblačila pregledate – biti morajo čista, popolnoma suha in v dobrem stanju – seveda so lahko rabljena, a naj bodo takšna, da jih lahko posamezniki takoj oblečejo.

Hrane in igrač ne zbiramo, prav tako prosimo, da ne zbirate dobrin, ki niso na seznamu.

ZDRAVILA IN PRVA POMOČZdravila proti bolečinam, protivnetna zdravila, protivirusna zdravila, pomirjevala, zdravila za srce, zdravila za krvni tlak, pripomočki za nego ran in povoji, medicinski nahrbtniki, kompleti prve pomoči, bolniške torbe, nitrilne rokavice za preglede, medicinske škarje.
PRIPOMOČKI
ZA OSEBNO
HIGIENO
Mila in šamponi za čiščenje telesa, zobne paste in ščetke, plenice in vložki, plenice za odrasle, papirnate brisače, mokri robčki, antiseptiki, nove maske za večkratno in enkratno uporabo, toaletni pribor.
SVETILABaterije, sveče, naglavne svetilke.
OBLAČILATopla vrhnja oblačila, rokavice, kape in rokavice iz flisa, jakne iz flisa, tople nogavice, spodnje perilo, termo perilo, gležnjarji, zimski čevlji.
DRUGOFolija za rastlinjake (začasno prekrije okna namesto razbitega stekla), vložki za čevlje, odeje, odeje za nujne primere, blazine, zračne blazine, preproge, spalne vreče, spalne blazine, šotori, termosteklenice.

Material, ki ste ga pripravljeni podariti, lahko prinesete pred staro osnovno šolo (Na vasi 18) v petek, 29. aprila med 18.00 in 19.00 ter v petek 6. maja med 16.00 in 19.00.

Zavedamo se, da mnogi že več tednov aktivno sodelujete pri zbiranju in nudenju pomoči za žrtve vojne. Vendar stopimo tudi s to zbiralno akcijo skupaj in z dejanji izkažimo podporo vsem civilistom in skavtom, ki so neposredno vključeni v vojno. Hvala!

Dan Zemlje

V čast dnevu Zemlje in dnevu tabornikov, ki ju praznujemo 22. aprila, se bomo taborniki tudi letos odpravili na čistilno akcijo po Spodnji Idriji. Povezali smo se tudi z idrijskimi skavti, ki na ta dan organizirajo Jurjevanje, v sklopu katerega bodo pripravili zbiralno akcijo papirja.

Vabljeni, da tudi vi prispevate k čistejšemu okolju. V soboto, 23. aprila 2022, lahko kadarkoli med 9.00 in 12.00 uro prevzamete vrečke in rokavice pred staro osnovno šolo Na vasi in z njimi med dopoldanskim sprehodom pobirate odpadke. Prav tako nam lahko tja prinesete star odpadni papir, ki ga bodo kasneje prevzeli skavti. Izkupiček od prodaje papirja bodo namenili v dobrodelne namene.

Se vidimo!