Zvišanje deleža dohodnine namenjenega društvom

Po novem lahko davčni zavezanci zahtevate, da se 1 % od odmerjene dohodnine nameni za financiranje društev kot je naše. Omenjena novost bo veljala že v letu 2021. Vsem, ki ste nam v preteklih letih že namenili 0,5% dohodnine, se bo ta delež avtomatično povišal na 1%, zato vam ni potrebno oddati nove zahteve. Če nam svojega deleža dohodnine še niste namenili in bi si to želeli, imate čas še do 31. maja, saj bo FURS letos ob izplačilu izjemoma upošteval tudi vloge, ki bodo prispele do tega datuma in ne do 31. decembra 2020. Kako nam lahko namenite 1% dohodnine, je razloženo tukaj.

S tem ne boste dodatno finančno obremenjeni, vaš prispevek pa nam bo pomagal še naprej izvajati kvaliteten program, tudi po koncu trenutne krize, ko bomo vsi, še najbolj pa otroci potrebovali čimveč druženja z vrstniki v naravi.

Jesenski taborniški izziv

POZOR! Ker se nekateri vrhovi nahajajo izven tvoje občine in jih zaradi omejitev gibanja trenutno ne moreš obiskati, smo izziv ustrezno prilagodili. Do konca leta moraš obiskati vse vrhove na seznamu, ki so v tvoji občini. Vrhovi v občini Idrija so Hleviše, Čelkov vrh, Jelenk, Špičasti vrh, Hudornik in Javornik. Vrhovi v občini Cerkno so Bevkov vrh, Črni vrh, Kojca in Porezen. Ko boš osvojil vse vrhove v svoji občini, poslikaj knjigico z žigi in fotografije pošlji na tabornikrkj@gmail.com.

Ker nam razmere nekaj časa ne bodo omogočale varne izvedbe vodovih sestankov v živo, smo v rodu staknili glave skupaj in začeli razmišljati, kaj lahko ta čas kot taborniki sploh počnemo. Ker veliko aktivnosti zdaj poteka preko računalnika, smo se odločili, da te bomo poskusili vsaj za nekaj ur na teden odlepiti od ekranov. Pripravili smo ti jesenski taborniški izziv, s katerim boš bolje spoznal naše kraje in naravo. Si ga upaš poskusiti?

Izzivamo te, da do konca letošnjega leta osvojiš čim več od 10 vrhov v okolici, ki smo jih izbrali. Do konca leta je ravno 10 vikendov, tako da ti to ne bo vzelo veliko časa, vrhovi pa tudi niso preveč visoki in jih lahko osvoji vsak z malo kondicije, tako da so primerni tudi za družinski izlet. Seveda lahko izziv opraviš tudi prej. Potrebuješ še malo motivacije? Po novem letu bomo med tistimi, ki boste osvojili vseh 10 vrhov, v vsaki družini (MČ, GG in PP+) izžrebali enega prejemnika nove taborniške majice. Vsi MČ-ji, ki boste opravili izziv, pa boste osvojili tudi veščino Izletnik. Seveda pa je prava nagrada to, da si naredil nekaj dobrega za svoje zdravje, počutje in odpornost. Če si se odločil, da je to izziv zate, potem nadaljuj z branjem.

V izziv smo vključili naslednje vrhove:

 1. Hleviše (908m)
 2. Bevkov vrh (1051m)
 3. Čelkov vrh (1106m)
 4. Jelenk (1107m)
 5. Špičasti vrh (1128m)
 6. Hudournik (1148m)
 7. Javornik (1240m)
 8. Črni vrh (1289m)
 9. Kojca (1303m)
 10. Porezen (1632m)

S klikom na povezavo si lahko prebereš, katere poti vodijo na vrh in kje se nahaja žig. Na vsakem vrhu je planinski žig, ki ga moraš shraniti v svojo knjigico kot dokaz, da si vrh res osvojil. Če žiga ne moreš odtisniti, lahko za dokaz tudi fotografiraš svoj vpis v planinsko knjigo. Svetujemo ti, da imaš s seboj tudi svojo blazinico s črnilom, saj je morda ni na vrhu.

Navodila za izdelavo knjigice:

Za izdelavo knjigice potrebuješ A4 list papirja, kos kartona ali šeleshamerja, trak blaga, škarje in lepilo.

 1. List papirja najprej prepognemo čez pol po dolžini in ga razpremo. List še enkrat prepognemo čez pol, tokrat po širini. Nato sprednjo polovico lista prepognemo k sebi do spodnjega roba, zadnjo polovico pa nazaj do roba.

2. List raztegnemo, prerežemo in zložimo tako, da sledimo prepogibom, ki smo jih že naredili. 

3. Liste med seboj zlepimo, tako da dobimo 5 listov.

4. Iz kartona ali šeleshamerja izrežemo platnici in ju prilepimo na prvi in zadnji list. Iz blaga izrežemo trak širine 1 cm in ga zadaj prilepimo na obe platnici. Sedaj lahko svojo knjigico poljubno okrasimo in vpišemo imena vrhov. Na vsaki strani je prostor za 2 žiga, na zadnji pa je prostor še za ostale vrhove, ki niso na seznamu in jih boš mogoče obiskal.

Želimo ti srečno pot!

Viri:

https://www.planinsko-drustvo-idrija.si/icp.php

https://www.thesprucecrafts.com/make-an-easy-9-page-paper-booklet-4117118

Prekinitev taborniških dejavnosti

V vodstvu Rodu kranjskega jegliča smo se odločili, da bomo zaradi hitrega poslabšanja epidemiološke slike v državi začasno prekinili vse taborniške dejavnosti, ki jih izvajamo v živo. Tako že ta petek (16. 10.) ne bomo več imeli vodovih sestankov. Upamo, da boste petkovo popoldne vseeno preživeli na svežem zraku in da se bomo lahko čim prej spet videli, o čemer vas bomo pravočasno obvestili.

Ostanite zdravi!

Informacije pred začetkom taborniškega leta

Dragi starši! 

V petek 2. oktobra začenjamo s petkovimi sestanki, zato vam vodniki pred začetkom pošiljamo nekaj pomembnih informacij in razpored za prvo srečanje: 

 • Petkovi sestanki bodo, v kolikor bodo vremenske razmere to dopuščale, v večini potekali na prostem in v manjših skupinah – v zimskem času pa v naših prostorih, kjer bodo vodniki uporabljali maske.
 • Vodniki bodo pri izvedbi sestankov upoštevali vsa priporočila NIJZ (redno umivanje rok, uporaba maske v zaprtih prostorih, zračenje prostorov, razkuževanje miz, kljuk, stikal, razkuževanje pripomočkov, tedensko beleženje prisotnih članov).
 • Prosimo vas, da vašega otroka pripeljete na srečanje le, če ste doma vsi zdravi. 
 • Prosimo vas tudi, da vašega vodnika obveščate o morebitnem izostanku vašega otroka iz katerih koli razlogov.  
 • Prijavnico za šolsko leto 2020/21 morate oddati najkasneje do petka 2. oktobra. Prijavnico najdete na naslednji povezavi – http://rkj.taborniki.si/za-starse/kako-postanem-clan/oddati pa jo morate tudi v primeru, če ste bili naš član že v preteklem šolskem letu. 
 • Letno članarino, ki znaša 40€, morate poravnati najkasneje do 18. 12. 2020. Podatke za plačilo najdete na prijavnici in naslednji povezavi – http://rkj.taborniki.si/za-starse/clanarina/
 • Naše društvo je neprofitno in prostovoljno, kar pomeni, da vsa prejeta sredstva porabimo za delovanje društva, vodniki pa za svoje delo ne prejmemo plačila. Če nas želite podpreti in nam olajšati nakup nove in popravilo stare opreme, nam lahko namenite del svoje dohodnine.
  Več informacij na http://rkj.taborniki.si/za-starse/podprimo-rkj/

Pošiljamo vam še razpored srečanj, ki zaenkrat velja samo za ta petek
2. 10. (nimamo še zadostnega števila prijavnic za točen razpored srečanj). 

 • 1. in 2. razred – od 16:00 do 17:00 
 • 3. razred – od 17:00 do 18:00 
 • 4. in 5. razred –  od 17:00 do 18:00
 • 6. in 7. razred – od 18:00 do 19:00 
 • 8. razred – od 18:00 do 19:00 
 • 9. razred in 1. letnik SŠ –  od 18:00 do 19:00 

Dobimo se pred staro šolo na vasi. Prosimo vas, da otroke pripeljete največ 5 minut pred začetkom. Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo. 


Lep pozdrav
Društvo tabornikov Rod Kranjskega jegliča

Predstavitveni tabor

Kot vsako jesen, tudi letos  pr’farski taborniki komaj čakamo, da se začnejo taborniški sestanki! Še prej pa vas vodniki vljudno vabimo na vsakoletni predstavitveni tabor, ki bo potekal v petek, 18. septembra 2020 na travniku za župniščem v Spodnji Idriji. Dogajanje se bo začelo ob 17. uri in bo trajalo do 19. 00.

Preizkusili se boste lahko v precizni orientacij in signaliziranju ter si ogledali taborniško razstavo. Za vas bomo pripravili tudi fotokotiček ter info točko, na kateri boste lahko oddali izpolnjeno prijavnico ali pa dobili svojo prijavnico, če je še nimate. Prijavnico in več informacij o vpisu lahko najdete pod zavihkom Kako postanem član?

NEKAJ POMEMBNIH OBVESTIL:

Tabor bo letos potekal nekoliko drugače, kot smo navajeni, saj se moramo pri izvedbi akcije držati higienskih priporočil NIJZ. Vstop v tabor bo možen samo iz glavne ceste. Število oseb, ki bodo lahko naenkrat v taboru, bo omejeno, zato vas prosimo, da se na kraju dogodka ne zadržujete dlje, kot je to potrebno. Na vsaki točki bodo na voljo razkužila, prav tako bo obvezno razkuževanje rok pred vstopom. Akcije se lahko udeležite samo, če ste bili v zadnjih 14 dneh popolnoma zdravi!

Taborniški teden

Letos smo se vodniki odločili, da bomo poskusili taborjenje izvesti kar doma, v Spodnji Idriji. Zaradi varnosti bodo aktivnosti potekale v manjših skupinah (vodih) in v skladu s priporočili Zveze tabornikov Slovenije in NIJZ. Za MČ-je in mlajše GG-je pripravljamo različne zanimive delavnice, igre in druge aktivnosti, s starejšimi GG-ji pa se že pripravljamo na večdnevno bivakiranje po Primorski. Taborniški teden bo potekal vsak dan od 13. do 17. julija med 8.00 in 11.00. O točnem datumu bivakiranja pa se bomo dogovorili po vodih. Udeležba je brezplačna, vendar je pogoj za udeležbo plačana članarina. GG-ji, ki se bodo udeležili bivaka, bodo plačali samo stroške hrane. Prijavnico, ki je objavljena spodaj lahko pošljete na tabornikrkj@gmail.com. Prijave smo podaljšali do 5. 7. 2020. Prvi dan aktivnosti mora otrok s seboj prinesti tudi spodnjo izjavo. Podobno izjavo bodo podpisali tudi vsi sodelujoči vodniki. Za vsa vprašanja smo dosegljivi preko elektronske pošte ali pa v živo na zaključnem pikniku vodov, ki bo v petek 26. 6. 2020.

Obnovitev taborniških dejavnosti

Dragi starši, dragi taborniki!

Kljub sprostitvi ukrepov po koncu epidemije so po našem mnenju razmere še vedno precej nepredvidljive in nestabilne. Ker je zdravje naših otrok in vodnikov na prvem mestu, smo se v vodstvu RKJ odločili, da letos taborniško leto zaključimo nekoliko drugače, kot smo vajeni.

To pomeni, da letošnje taborjenje ne bo potekalo na našem tabornem prostoru v Umagu, temveč ga bomo v prilagojeni obliki in v manjših skupinah izvajali preko delavnic, izletov in bivakiranja v Spodnji Idriji in okolici. Taborniški teden bo potekal od 13. do 17. julija, več informacij vam bomo posredovali kasneje.

Do konca šolskega leta bomo ob petkih izvajali taborniške sestanke samo še za starejše gozdovnike in gozdovnice (od 8. razreda dalje), ki se bodo pripravljali na bivak. Z medvedki in čebelicami ter mlajšimi GG-ji pa se bomo letos videli samo še enkrat, konec junija na zaključnem pikniku vodov. O točni uri in lokaciji sestankov vas bodo obvestili vodniki.

Vse aktivnosti bodo potekale v skladu s priporočili Zveze tabornikov Slovenije in NIJZ. Starši boste morali na vse dogodke svoje otroke predhodno prijaviti. Prav tako bodo morali otroci s seboj prinesti podpisano izjavo, da v zadnjih 14 dneh niso bili izpostavljeni morebitni okužbi. Otrok, ki ne bodo prijavljeni in otrok, ki s seboj ne bodo prinesli podpisane izjave, na sestanke in druge taborniške dogodke žal ne bomo mogli sprejeti. Prav tako na sestanke ne bomo sprejeli otrok, ki bodo kazali kakršnekoli znake bolezni.

Hvala za razumevanje.