V letošnjem letu Zveza tabornikov Slovenije, del katere je tudi Rod kranjskega jegliča Sp. Idrija, praznuje 70 – letnico svojega delovanja. Ker njeno delovanje temelji na delu prostovoljcev, je obletnica časti vredna. Zveza je v letošnjem letu pripravila sklop različnih dejavnosti, prilagojenih trenutnim razmeram, s katerimi jo bomo obeležili.

Prvi dogodek – 7 dni za okolje – bo potekal med 22. in 28. marcem. Aktivnosti za medvedke in čebelice smo predstavili spodaj, aktivnosti za gozdovnike in gozdovnice pa bodo dnevno objavljene na Ropotarnici. Dogodek bomo izkoristili za ponoven zagon taborniških aktivnosti v živo in s skupnimi močmi očistili okolico Spodnje Idrije.

Prvi dan: Moja soba
Teden začni v svoji sobi. Danes je tvoj naloga, da jo dobro prezračis s svežim zrakom. “Prezračiš” pa lahko tudi omare in police. To storiš tako, da pospraviš omare ter pregledaš in odstraniš stvari, ki si jih prerastel ali pa ti niso več všeč. Stvari, ki jih ne potrebuješ več, zloži na kup. Obleke, ki so strgane, lahko razrežeš in uporabiš za čiščenje. Nato pride na vrsto težja naloga – igrače. Verjetno imaš v sobi veliko igrač, s katerimi se ne igraš več. Daj jih na kup in premisli, katerih ne boš več pogrešal. Lahko jih podariš nekomu, ki jih bo vesel – bratec, sestrica, prijatelj ali dobrodelna organizacija.

Drugi dan: Kopalnica
Čistila večinoma nakupujemo v trgovini, tvoja naloga pa je, da narediš doma narejeno univerzalno čistilo, ki je varno zate in za okolje. Z njim boš lahko sam očistil kopalnico.

Postopek izdelave čistila:

1. V prazen kozare za vlaganje nareži lupinico dveh limon.

2. Dodaj dve žlici sode bikarbone.

3. Vse skupaj do vrha prelij z alkoholnim kisom.

4. Počaja 3 dni in očisti kopalnico.

Tretji dan: Kuhinja

Velikokrat se nam zgodi, da se hrana v hladilniku pokvari, zato je današnji izziv za celo družino. Skupaj preglejte hladilnik in shrambo. Poiščite vse, kar je potrebno porabiti v kratkem času. Zložite na mizo in ugotovite, kaj lahko iz tega naredite.

Četrti dan: Zeliščni vrt

Hrana, ki ji dodamo sveža zelišča, je okusnejša. Da pa lahko dodamo sveža zelišča, jih je dobro imeti ves čas pri roki, zato je tvoja današnja naloga, da doma urediš zeliščni vrtiček. Izdelaj svoje lončke za zelišča. Narediš jih lahko iz konzerv ali jogurtovih lončkov, ki jih sam polepšaš. Skupaj s starši potem v lončke posadi zelišča.

Peti dan: Ekološki otoček

Obišči najbližji ekološki otok. Preberi, kaj piše na informativnih plakatih na smetnjakih ali poleg njih. Pozoren bodi tudi na barvo določenega smetnjaka. Lahko si slikaš ali zapišeš, kaj sodi vanj. Doma izdelaj informativne plakate za svojo družino, da boste prav ločevali.

Šesti dan: Trgovina

Izdelaj si nakupovalno tobro iz stare majice. Tako majici, ki je več ne potrebuješ, daš nov namen, v trgovini pa se s svojo torbo izogneš plastičnim vrečkam.

Sedmi dan: Naravne površine

To nalogo bomo v petek opravili skupaj, vendar če med tednom na sprehodu opaziš kakšno smet, jo lahko že prej pobereš. Predvsem pa poskrbi, da jih sam ne mečeš v naravo.


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja