POZOR! Ker se nekateri vrhovi nahajajo izven tvoje občine in jih zaradi omejitev gibanja trenutno ne moreš obiskati, smo izziv ustrezno prilagodili. Do konca leta moraš obiskati vse vrhove na seznamu, ki so v tvoji občini. Vrhovi v občini Idrija so Hleviše, Čelkov vrh, Jelenk, Špičasti vrh, Hudornik in Javornik. Vrhovi v občini Cerkno so Bevkov vrh, Črni vrh, Kojca in Porezen. Ko boš osvojil vse vrhove v svoji občini, poslikaj knjigico z žigi in fotografije pošlji na tabornikrkj@gmail.com.

Ker nam razmere nekaj časa ne bodo omogočale varne izvedbe vodovih sestankov v živo, smo v rodu staknili glave skupaj in začeli razmišljati, kaj lahko ta čas kot taborniki sploh počnemo. Ker veliko aktivnosti zdaj poteka preko računalnika, smo se odločili, da te bomo poskusili vsaj za nekaj ur na teden odlepiti od ekranov. Pripravili smo ti jesenski taborniški izziv, s katerim boš bolje spoznal naše kraje in naravo. Si ga upaš poskusiti?

Izzivamo te, da do konca letošnjega leta osvojiš čim več od 10 vrhov v okolici, ki smo jih izbrali. Do konca leta je ravno 10 vikendov, tako da ti to ne bo vzelo veliko časa, vrhovi pa tudi niso preveč visoki in jih lahko osvoji vsak z malo kondicije, tako da so primerni tudi za družinski izlet. Seveda lahko izziv opraviš tudi prej. Potrebuješ še malo motivacije? Po novem letu bomo med tistimi, ki boste osvojili vseh 10 vrhov, v vsaki družini (MČ, GG in PP+) izžrebali enega prejemnika nove taborniške majice. Vsi MČ-ji, ki boste opravili izziv, pa boste osvojili tudi veščino Izletnik. Seveda pa je prava nagrada to, da si naredil nekaj dobrega za svoje zdravje, počutje in odpornost. Če si se odločil, da je to izziv zate, potem nadaljuj z branjem.

V izziv smo vključili naslednje vrhove:

 1. Hleviše (908m)
 2. Bevkov vrh (1051m)
 3. Čelkov vrh (1106m)
 4. Jelenk (1107m)
 5. Špičasti vrh (1128m)
 6. Hudournik (1148m)
 7. Javornik (1240m)
 8. Črni vrh (1289m)
 9. Kojca (1303m)
 10. Porezen (1632m)

S klikom na povezavo si lahko prebereš, katere poti vodijo na vrh in kje se nahaja žig. Na vsakem vrhu je planinski žig, ki ga moraš shraniti v svojo knjigico kot dokaz, da si vrh res osvojil. Če žiga ne moreš odtisniti, lahko za dokaz tudi fotografiraš svoj vpis v planinsko knjigo. Svetujemo ti, da imaš s seboj tudi svojo blazinico s črnilom, saj je morda ni na vrhu.

Navodila za izdelavo knjigice:

Za izdelavo knjigice potrebuješ A4 list papirja, kos kartona ali šeleshamerja, trak blaga, škarje in lepilo.

 1. List papirja najprej prepognemo čez pol po dolžini in ga razpremo. List še enkrat prepognemo čez pol, tokrat po širini. Nato sprednjo polovico lista prepognemo k sebi do spodnjega roba, zadnjo polovico pa nazaj do roba.

2. List raztegnemo, prerežemo in zložimo tako, da sledimo prepogibom, ki smo jih že naredili. 

3. Liste med seboj zlepimo, tako da dobimo 5 listov.

4. Iz kartona ali šeleshamerja izrežemo platnici in ju prilepimo na prvi in zadnji list. Iz blaga izrežemo trak širine 1 cm in ga zadaj prilepimo na obe platnici. Sedaj lahko svojo knjigico poljubno okrasimo in vpišemo imena vrhov. Na vsaki strani je prostor za 2 žiga, na zadnji pa je prostor še za ostale vrhove, ki niso na seznamu in jih boš mogoče obiskal.

Želimo ti srečno pot!

Viri:

https://www.planinsko-drustvo-idrija.si/icp.php

https://www.thesprucecrafts.com/make-an-easy-9-page-paper-booklet-4117118


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja